Ženy v 2. svetovej vojne

Ostatný týždeň sme oslávili Medzinárodný deň žien. Sviatok, nám mal pripomenúť akú úlohu v našom svete zohrávajú ženy. Ženy si však svoj boj o rovnoprávnosť museli tvrdo vybojovať. Dva vojnové konflikty v 20. storočí významne zmenili nazeranie na ženu. Mnoho príbehov z vojny je dôkazom, že žena je mužovi vyrovnaným tvorom a dokáže strasti vojny znášť rovnako.

Boje druhej svetovej vojny priniesli totálne zapojenie sa všetkých zložiek obyvateľstva. Do služieb armády nám prvýkrát významnejšie vstupujú ženy. Ich využitie je široké. Od zdravotných sestier, cez spravodajské služby, dozorkyne v koncentračných táboroch až po vojačky slúžiace priamo na fronte.

VEĽKÁ BRITÁNIA
Na Britských ostrovoch sa sčasti pokračovalo v systéme platnom v Prvej svetovej vojne. Veľa žien prevzalo po mužoch pracovné miesta v továrňach. Ženy sa dostali aj do britskej armády. Plnili tu úlohu pomocnej sily v rámci protivzdušnej obrany, námorníctva či iných zložiek armády. Významnú úlohu zohrali ženy v rámci tzv. SOE (skratka pre Special Operation Executive v preklade Oddelenie pre zvláštne operácie). Jednotka SOE plnila v okupovanej Európe rozličné špionážne práce. Celkovo 55 tzv. Churchillovch hrdiniek svoj život s cieľom získa dôležité informácie a priložiť ruku k víťazstvu. Bohužiaľ, 17 žien za svoju snahu zaplatilo cenu najvyššiu. Odvaha týmto ženám nechýbala o čom svedčí napríklad prípad Andrée Borrel pôvodom z Francúzska. Členka skupiny SOE vykonávajúca v obsadenom Francúzsku spravodajskú činnosť bola v roku 1943 chytená gestapom. Mesiac po vylodení v Normandii dostala ona a ďalšie tri agentky SOE smrteľnú injekciu. Andrée krátky čas po injekcií nabrala opäť vedomie a rozhodla sa brániť. Presile svojich väzniteľov sa ubrániť nedokázala, do pece ju však museli hodiť zažíva.

Andréé Borrel

Andrée Borrel

NEMECKO
Aj nemecké ženy po vypuknutí vojny prešli ako pracovná sila do tovární. Cca pol milióna žien slúžilo ako dobrovoľné pomocné sily v rámci Wehrmachtu, ďalší pol milión žien pomáhal pri protivzdušnej obrane. Ďalších 400 000 žien bolo zamestnaných na pozícii zdravotná sestra. Ženské zložky fungovali aj v rámci SS. Veľmi smutnú úlohu zohralo cca. 3 700 žien pôsobiacich v koncentračných táboroch. V tomto smere “vynikla“ Irma Grese alebo aj Hyena z Osvienčimu. Ako dozorkyňa sa vyžívala v sadistických praktikách, bila väzenkyne, osobne sa podieľala na selekcií väzňov. Po vojne sa preslávila najmä jej posledným slovom. Pred vykonaním popravy povedala svojmu katovi “Rýchlejšie“.

Irma Grese

USA
Po vstupe USA sa do vojny museli zapojiť aj americké ženy. Aj ony pracovali v továrňach, aj ony pôsobili ako špiónky či pomocné sily v armáde. V rámci amerického letectva od roku 1942 do roku 1944 pôsobila špeciálna ženská jednotka. Spomínaná jednotka plnila nebojové úlohy a sústreďovala sa na prepravu rozličného materiálu.

Nastúpená letka ženskej leteckej služby pred Boeingom B-17

SOVIETSKY ZVÄZ
Červená armáda zapojila ženy priamo do bojových operácii. V sovietskom letectve pôsobili tri perute, kde pilotovali lietadlá ženy. Dve ženy Lydia Litvyaková a Yekaterina Budanovová sa môžu dosiahli viac ako 10 zostrelov. V sovietskych pozemných silách sa zase osvedčili ženy ako ostreľovačky. Rekordom vyniká Ljudmila Pavličenková, ktorej bolo napočítaných viac ako 300 zostrelov Nemenej dôležitú úlohu zohrali ženy aj v sovietskom partizánskom hnutí. Celkovo 89 žien dostalo najvyššie vojenské vyznamenanie Hrdina Sovietskeho zväzu.

Ljudmila Pavličenková

Hoci vo väčšine prípadov ženy nenasadzovali svoje životy na frontovej línii, aj oni museli zakúsiť následky totálnej vojny. Aj oni strácali príbuzných či blízkych ľudí. Vojna je strašná, bez ohľadu na pohlavie.

Zdroje

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_World_War_II
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_women_in_World_War_II
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/American_women_in_World_War_II
  4. http://www.express.co.uk/news/uk/386800/Churchill-s-heroines-How-Britain-s-female-secret-agents-changed-the-course-of-WWII
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Irma_Grese

Adam Bielesz, študent PdF UK

Napsat komentář